Een installatie USB stick maken

Een installatie USB stick maken

IMG0

OS X El Capitan brengt vele nieuwe functies met zich mee en is gratis te downloaden in de Mac App Store. Je hoeft dus geen fysiek product te kopen, hier zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om OS X El Capitan te herinstalleren. Je kan je Mac dan herinstalleren via cmd⌘+R tijdens het opstarten.

Daarnaast is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je El Capitan kunt herinstalleren. Het maken van zo’n bootable USB stick is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts 2 stappen.

Wat heb je nodig? Een USB stick van minimaal 8 GB (groter mag natuurlijk ook), dit mag natuurlijk ook een externe harddisk/SSD zijn en download van OS X El Capitan.

  1. Download OS X El Capitan in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de OS X El Capitan installatie nodig. Deze kun je downloaden in de Mac App Store met behulp van Mac waarop minimaal OS X 10.6.8 is geïnstalleerd. Mocht je al gebruik maken van OS X El Capitan dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden in de Mac App Store.

IMG1

Wanneer je OS X El Capitan eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat de installer automatisch word opgestart. Stop de installer, dit kun je doen door met de secundaire muisklik het programma in het dock te sluiten. Het rode kruisje zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

  1. Bootable OS X El Capitan USB stick maken

Plaats de USB stick in je Mac. Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het OS X Terminal nodig, deze kun je terugvinden in: Programma’s ▸ Hulpprogramma’s ▸ Terminal. Start OS X Terminal en gebruik het onderstaande commando.

Let op dat je op de plaats van ‘iused, exact dezelfde naam typed als de naam van je USB stick. Je kunt de onderstaande commando eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor, selecteer het gehele commando door drie keer achter elkaar op ‘sudo’ te klikken! Wil je het commando niet aanpassen geef je usb stick dan de naam ‘iused’.

 

Het commando:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/iused –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El Capitan.app –nointeraction

Wanneer je de bovenstaande regel juist hebt ingevuld, druk je op Enter. Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Het maken van een bootable USB stick met OS X El Capitan, zal flink wat tijd in beslag nemen (15 a 30 minuten, afhankelijk van hoe snel je USB stick kan schrijven). In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces opent te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:
IMG2

Wanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met OS X El Capitan aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als ‘Install OS X El Capitan. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en dien je hem opnieuw te installeren met een bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

  • Plaats de USB stick met OS X El Capitan in je Mac en start je Mac op
    • Houd de Option toets ingedrukt wanneer je scherm word ingeschakeld
    • Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben)

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om Mac OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken.

Geef een reactie

Geef een reactie

iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg $$
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Ravenswade 150G 3439 LD Nieuwegein, Netherlands
+31 (0)30-248 40 06 Openingstijden: