Trage Mac? Deze tips maken hem weer snel

Trage Mac? Deze tips maken hem weer snel

Je kent het wel, toen je Mac nieuw was ging alles supersnel en leek niets je tegen te houden maar wat jaren en updates verder lijkt het soms of je Mac klaar is voor het bejaardentehuis. Met elke update horen wij deze klacht van klanten en willen een aantal handige tips benoemen om je Mac een verjongingskuur te geven.

Mac’s die al een paar jaar ouder zijn en lagere systeemspecificaties hebben merken dit vooral. Met deze tips zal je enige snelheidswinst behalen, let wel het is natuurlijk geen wondermiddel maar je zal wel merken dat OS X soepeler en vlotter reageert.
Als eerste is het aan te raden de doorzichtige vensters, knoppenbalken en menu’s uitschakelen. Door deze kleine handeling toe te passen hoeft je systeem niet steeds uit te rekenen welke content zich hierachter bevind. Dit geeft al snel een opvallende verbetering.
De transparante vensters kan je uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Beeldscherm ▸ vink de optie ‘Verminder doorzichtigheid’.
IMG1

Widgets in het berichtencentrum zijn leuk en soms handig, maar deze worden voortdurend bijgewerkt zodat je onmiddellijk de resultaten kunt zien in het berichtencentrum. Het is niet zo dat je alle widgets moet uitschakelen, maar bekijk eens kritisch welke je niet of nauwelijks gebruikt. Deze kun je uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Extensies ▸ Vandaag ▸ Schakel hier de widgets uit die je niet meer wil gebruiken.

Een optie dat soms veel vraagt van je Mac is de ‘geest uit de fles’. Sommige gebruikers weten nu niet waarover we het hebben, maar het gaat om het effect wanneer je een venster minimaliseert naar het Dock. Dit effect vraagt veel van OS X en kan dus het beste uitgeschakeld worden via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock ▸ Minimaliseer vensters met effect ▸ Kies hier de optie glijdende schaal.
IMG2

Een ander veel voorkomend iets is een overvol bureaublad, veel Windows gebruikers herkennen zich hierin. Ruim daarom altijd je bureaublad op, het beste is hier zo weinig mogelijk te plaatsen. Een tip is om een map aan te maken in Finder met belangrijke bestanden die je graag bij de hand hebt. Plaats deze dan als een snelkoppeling in het Dock en dan kun je op deze manier altijd snel de bestanden raadplegen zonder dat dit veel meer van je geheugen in beslag neemt.

Toch kan ‘Finder’ ook een vertragende werking hebben, vooral de optie ‘Al mijn bestanden’ die bij de meeste Macs als eerste wordt geopend telkens als je Finder opstart. Dit kun je het beste wijzigen naar een andere Map via Finder ▸ Menubalk ▸ Voorkeuren ▸ Toon in nieuwe Finder-vensters ▸ Kies in het dropdown-menu een gewenste map.
IMG3

Als bovenstaande tips niet helpen kun je het beste eens de activiteitenmonitor applicatie openen via Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s. Open het tabblad CPU en tap in de knoppenbalk bovenaan de tabel op CPU zodat het overzicht aflopend is. Bovenaan staan de applicaties of processen die het meeste van je Mac vragen. Staat hier bijvoorbeeld Safari, dan weet je dat deze applicatie het zwaar te verduren heeft.

Bijvoorbeeld YouTube of Flash gerelateerde content vraagt enorm veel geheugen. Het wil niet zeggen dat je dit niet meer kan of mag doen op je Mac, maar je weet in ieder geval dan dat dit de reden is van een trage Mac en niet OS X zelf. Ook een aangesloten externe harde schijf of een Time Machine Back-up kan OS X vertragen.
IMG4

Mocht je helaas nog steeds een trage Mac hebben dan kun je overwegen OS X Yosemite opnieuw te installeren op een schone en lege Mac. Je kan dit doen op twee verschillende manieren, via een installatie USB-stick of via een clean install via het netwerk.

Mochten deze tips niet helpen dan kan je nog altijd overwegen om bij ons te kijken voor een goede tweedehands Mac! www.iUsed.nl

Bekijk ook eens de How-to om een USB stick bootable te maken:
• El Capitan: Een installatie USB stick maken

Geef een reactie

Geef een reactie

iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg $$
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Ravenswade 150G 3439 LD Nieuwegein, Netherlands
+31 (0)30-248 40 06 Openingstijden: