iOS9: Wat is er allemaal vernieuwd?

iOS9: Wat is er allemaal vernieuwd?

Wat brengt iOS9?

Tijdens de persconferentie heeft Apple de eerste details van iOS9 uit de doeken gedaan. Zo gaven ze een demonstratie over hoe de nieuwe functies werken op de iPad en iPhone.

Op het eerste gezicht lijkt er niet veel veranderd aan iOS9 maar bij nader onderzoek blijkt er meer onder de motorkap getuned te zijn. Apple heeft dit keer met name de focus gelegd op het verbeteren van de prestaties van alle apparaten, zoals de batterijduur, Siri heeft betere compatibiliteit en hoe nieuwe apps geïntroduceerd worden. Dit zijn enkele voorbeelden wat Apple gedaan heeft.

Siri: je verbeterede personal assistent

Siri was al poosje geleden geïntroduceerd echter heeft ze nu een cursus gevolgd en is nu proactief! Vroeger moest je Siri zelf aansporen voordat ze actie ondernam, nu kan ze je inlichtingen geven over toekomstige gebeurtenissen. Zo kan Siri detecteren wanneer je gaat hardlopen en zal een playlist klaarzetten die je tijdens het hardlopen kan beluisteren. Wil je naar de sportschool? Dan zet Siri het tempo van je muziek een tandje sneller. Daarnaast kan Siri ook je e-mails analyseren en als je door iemand gebeld wordt die niet in je telefoon is opgeslagen en herkennen uit je e-mails.

Afspraken vergeten zal tot het verleden behoren, Siri houdt je agenda nauwlettend in de gaten, daaraan gekoppeld controleert ze gelijk of er op je route nog files of andere blokkades aanwezig zijn. Kortom Siri denkt nu voor je, in plaats van reactief te zijn nadat jij opdracht hebt gegeven.

Wat ook nieuw is aan Siri, is dat ze nu in populaire apps kan zoeken naar nieuwe nummers in jouw favoriete muziek diensten en deze direct afspelen.

Prestaties

Helaas heeft Apple niet veel los gelaten over de prestaties die iOS9 met zich mee brengt.

Enkel dat iOS9 er een kleine performance toename zou geven bij nieuwere iPhone‘s en iPad’s. Apple heeft aangegeven dat een iPhone 6 met iOS9 gemiddeld een uur langer mee zou gaan met de batterij bij volledige lading. Daarbij is er een speciale low power modus toegevoegd waardoor je met een druk op de knop tot wel drie uur meer uit de batterij kunt halen, dit geldt voor zowel de nieuwere iPhone als iPad.

Apple Pay

Een onderdeel dat hier in Nederland nog niet erg geïntroduceerd is Apple Pay, dit gaat wel een groot onderdeel worden van iOS9. Digitale spaarkaarten van diverse winkel kunnen hierin worden opgeslagen, momenteel is Apple Pay nog enkel beschikbaar in de VS en Engeland. Hopelijk zal dit spoedig ook geïntroduceerd worden in Nederland.

Apps

Ook de bestaande apps zijn door Apple onder de loep genomen. Je kunt nu met de nieuwe Notes app, notities maken met je vinger of een styles, foto’s hierin toevoegen en een checklist samenstellen. Daarnaast kan je nu ook direct links direct vanuit je browser in een notitie plakken.

De Maps app heeft ook een update gehad, echter zal deze voor ons niet merkbaar zijn, Apple heeft nu naast een uitgebreide routebeschrijving nu ook voor grote steden in de VS het openbaar vervoer toegevoegd.

De News app is volledig opnieuw ontworpen, zo wordt het nieuws nu fraaier weergegeven. Je bent nu zelf in staat om je nieuws te personaliseren, door je op favoriete nieuwsgroepen te abonneren (gratis dan wel betaald). Het geheel wordt stijlvol weergegeven als een fraaie magazine, met interactieve elementen.

iPad

Wij waren zeer benieuwd naar de nieuwe mogelijkheden die iOS9 gaat bieden voor de iPad Air en nieuwer. Gelukkig kunnen we melden dat er veel moois is gemaakt. Zo heeft Apple een aantal zaken verbeterd voor het toetsenbord, Apple heeft bij de suggestiebalk boven het toetsenbord knoppen voor knippen en plakken toegevoegd. Verder kan je nu teksten makkelijk vet gedrukt of cursief maken met één druk op de knop.

Je kan nu ook door met twee vingers over de spatiebalk naar boven te vegen het toetsenbord als trackpad gebruiken. Waar we absoluut naar uitkijken is multitasking. De waaier om te schakelen tussen apps is vernieuwd, ziet er iets strakker uit en krijgt diepte mee.

Dat klinkt allemaal geweldig natuurlijk maar helaas is deze functie van iOS9 alleen beschikbaar voor de iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 en iPad mini 3. De iPad Air 2 biedt nog een extra mogelijkheid, de 50/50 split-screen modus waarbij twee apps tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

Maar hierbij houdt het feest nog steeds niet op want Apple brengt ook een picture-in-picture modus waarmee je een video, bijvoorbeeld bekeken via Netflix of de YouTube-app, als een klein venster over openstaande apps kunt leggen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een videogesprek via FaceTime of Skype. De video wordt, wanneer er op getikt wordt, verkleind en is vervolgens middels je vingers over het scherm te schuiven. Zo kun je een e-mail tikken en tegelijkertijd een video bekijken. Deze functie komt naar de iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 en iPad mini 3.

Kortom er is weer genoeg vernieuwd en verbeterd in iOS9, er was nog veel maar dat bewaren we voor een ander keertje.

Geef een reactie

Geef een reactie

iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg $$
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Ravenswade 150G 3439 LD Nieuwegein, Netherlands
+31 (0)30-248 40 06 Openingstijden: