iUsed steunt goede doel project in Nicaragua

iUsed steunt goede doel project in Nicaragua

Vrijwilligersproject Nicaragua

Enkele maanden geleden vroeg Evelyne Dierikx of iUsed een tweedehands laptop wilde doneren voor een vrijwilligersproject in Nicaragua. Het doel van dit project was om arme kinderen in Nicaragua kennis te laten maken met digitale fotocamera’s. De camera’s waren al geregeld, maar een laptop ontbrak nog. Gelukkig konden wij met de donatie van een tweedehands laptop een bijdrage leveren aan dit mooie project!

Na afloop kregen wij van Evelyne Dierikx een uitgebreid verslag van de weken in Nicaragua: 

“Hola!

Wat een ervaring en wat is de tijd snel gegaan! Het ene moment ben je druk met de voorbereidingen bezig voor je vrijwilligerswerk in Nicaragua en het andere moment zit je al weer op het vliegveld te wachten voor de vlucht terug naar Amsterdam. Vier en halve week zijn werkelijk voorbij gevlogen. Wat een reis, wat een ervaring!

Nicaragua is het armste land van Midden-Amerika met enorm hoge werkloosheidcijfers en een grote armoede, een land met een grote kloof tussen arm en rijk, een land waar ik een haat liefde relatie mee heb gekregen. Ga je de toeristenmolen in, dan is het een prachtig land om door te reizen. Vulkaan liefhebbers en Ecco toeristen komen er zeker aan hun trekken en het is een backpackers walhalla. Vier en halve week lang heb ik geprobeerd een balans te vinden van het echte leven daar en de toeristenwereld. Van de enorme armoede tot het ‘luxe’ toeristen bestaan. Leven en werken in ‘gevaarlijke’ wijken om te werken met kinderen van hele arme gezinnen die waarschijnlijk een maand kunnen leven van het geld dat ik tijdens het weekend uitgeeft om mij over te geven aan het moois wat het land te bieden had als ik de toerist ging uithangen. Uiteindelijk heb ik hier een balans in kunnen vinden wat een hele opluchting was, want je voelt je toch schuldig.

Voor mijn vertrek had ik digitale camera’s verzameld en een fotografieprogramma in elkaar geknutseld om met kinderen te gaan fotograferen. Even iets heel anders in het dagelijkse bestaan. Naar aanleiding van een oproep op Facebook hebben mensen massaal camera’s gedoneerd. Twintig stuks in totaal! Echt hartverwarmend! Alleen hoe kun je foto’s die de kinderen maken, bekijken en bespreken. Ze beschikken niet over computers, beamers etc. In deze is iUsed Store de reddende engel gebleken en heeft een tweedehands laptop gedoneerd.
En wat was het project leuk en wat een jeugdige enthousiasme! Iets meer dan 100 kinderen hebben gedurende deze weken het fotografieproject gevolgd. Glimlachend van oor tot oor terwijl ze met de camera aan de slag gingen, de één nog enthousiaster dan de ander. Soms was de taalbarrière een beetje lastig, maar gelukkig had ik op allebei de locaties enorm veel hulp gehad van lokale mensen die Engels spraken, want buiten de mensen die werkzaam zijn in het toerisme, zijn er enorm weinig mensen die de Engelse taal machtig zijn.

Nicaraqua iUsed De eerste locatie waar ik heb gewerkt, was Centro Juan Pablo II. Dit is een klein centrum in één van de arme wijken waar de kinderen na schooltijd allerlei buitenschoolse activiteiten kunnen doen. Dit om er voor te zorgen dat de kinderen niet op straat gaan ‘hangen’ en met verslavingen, zoals alcohol en lijm snuiven, in aanraking komen.

De kinderen kregen eerst uitleg en tips waar ze op moesten letten bij het maken van foto’s en kregen daarna de opdracht om van alles wat belangrijk was in hun leven, waar ze blij of gelukkig van werden, foto’s te maken en kregen een camera mee naar huis om de opdracht te kunnen maken. Deze foto’s zijn de volgende dag per kind besproken en is er een selectie gemaakt van de foto’s. Want het uiteindelijke doel was om per kind een album te maken van foto’s waar zij gelukkig van werden, waar ze op moeilijke momenten op terug kunnen vallen, een klein beetje ‘geluk’ in een moeilijk bestaan. Ook zijn we met de kinderen op stap geweest in kleine groepjes voor het maken van grappige foto’s. Uiteindelijk heeft ieder kind een selectie gemaakt van 20 foto’s en heb ik deze laten afdrukken. Er zaten echt enorm mooie en leuke foto’s tussen! Ze hadden er echt over nagedacht en dat is natuurlijk super leuk! Met lijm en plakstickers zijn ze daarna druk aan de slag gegaan om hun albums te maken en wat waren ze trots op het eindresultaat!

De tweede locatie waar ik heb
gewerkt was bij de zusters van de
orde van Moeder Teresa, The Sisters
of Charity. Een organisatie waar ik
erg van onder de indruk ben geraakt
en die enorm goed en mooi werk
verricht. De organisatie is gevestigd
in één van de armste en
gevaarlijkste gebieden in Granada. Ze hebben
er een kinderopvang waar de
kleinsten terecht kunnen, zodat de
ouders kunnen werken of proberen
werk te vinden. De kinderen krijgen
er ook te eten. In de middag kunnen
kinderen vanaf de 1ste klas lagere
school hier terecht voor bijscholing,
hulp met huiswerk en andere
activiteiten. Het aantal kinderen dat niet naar school kan, omdat de ouders er geen geld voor hebben, is behoorlijk groot. Ze proberen ze hier te leren schrijven en lezen, wat moeilijk blijkt met de hele grote klassen en er helaas te weinig tijd is voor individuele aandacht. Naast kinderen van de armsten die hier dagelijks komen, worden er ook meisjes opgevangen die door allerlei vormen van geweld voor hun eigen veiligheid uit huis geplaatst zijn. Ze krijgen hier onderdak, eten, scholing en als ze 18 jaar zijn verlaten ze de opvang om aan een nieuw leven te beginnen.

Schermafbeelding 2016-03-31 om 11.37.11Het aantal kinderen dat hier dus komt is dusdanig groot en ook het gegeven dat we de kinderen de camera helaas niet mee naar huis konden geven omdat deze mogelijk niet terug zou komen, heb ik het programma aangepast. Hier zijn we in kleine groepjes aan het fotograferen gegaan op het terrein van de organisatie. De middagrust van de zusters werd wekenlang verstoord door het aanstekende gelach van kinderen die als wervelwindjes over het terrein wervelde en iedere bezoeker of zuster als professionele paparazzi ’s bestookten. Wat een lol hadden ze! Glimlachend van oor tot oor. Maar het hoogtepunt van iedere sessie was de Polaroid foto van henzelf. Als moeders de kinderen kwamen ophalen en de kinderen vol trots de foto lieten zien, begonnen sommigen spontaan te huilen of de foto te kussen, zo blij waren ze met de foto.

Het was hier helaas ook onbegonnen werk om fotoalbums per kind te maken daarom hebben we een album gemaakt voor de zusters en hierbij 2 foto’s per kind uitgekozen voor het boek. Iedere keer als de foto’s te voorschijn kwamen op de computer was het dringen geblazen om de foto’s te zien. Uiteindelijk heb ik een laptop bewaker toegewezen die iedere keer weer braaf de enorm hoeveelheid foto’s (3500!!!!) aan de volgende groep kinderen liet zien.

Vol trots hebben
ze het fotoboek
ondertekend, wat
nog een hele klus
voor veel kinderen
was. Veel kunnen
niet goed
schrijven, zelfs
niet hun eigen
naam, vaak
hebben we hun
naam op een apart
papiertje
geschreven
waarna zij het vol
trots in het
fotoalbum ‘na’
schreven. Wat
waren ze allemaal
trots toen de
zusters het boek kregen en vol lof de kinderen toespraken hoe mooi ze het boek vonden.

Nicaraqua3

Een hartverwarmende ervaring die ik alleen heb kunnen uitvoeren door de hulp en donaties aan dit project. De laptop, gedoneerd door IUsed Store, de camera’s gedoneerd door zoveel mensen, de hulp door de Nederlandse teksten te vertalen in het Spaans, de Polaroids en financiële bijdrage voor het afdrukken van de foto’s. Ik kan iedereen niet genoeg bedanken!

Nicaraqua2De laptop en alle camera’s zijn gedoneerd aan Centro Juan Pablo II omdat het helaas niet mogelijk was om spullen achter te laten bij The Sisters of Charity. De verantwoordelijke van het centrum was tot tranen geroerd door dit enorme gulle gebaar en namens haar “Mucho mucho Gracias!!”

Denk je er ook over om ergens vrijwilligerswerk te doen, twijfel niet, gewoon doen, het is een prachtige ervaring die je de rest van je leven koestert.

Groetjes, Evelyne Dierikx”
Schermafbeelding 2016-03-31 om 11.36.42

iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg $$
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Ravenswade 150G 3439 LD Nieuwegein, Netherlands
+31 (0)30-248 40 06 Openingstijden: